Forum OSKKO - wątek
| TEMAT: |
nauczyciel współorganizujacy |
| Jagaz | 11-04-2026 08:49:35 [#01] |
|---|
Czy zgodnie z rozporządzeniem uczeń ze spektrum musi mieć nauczyciela wspomagającego na wszystkich obowiązkowych zajęciach?
Czy o ilości godzin, na których jest współorganizujący, decyduje dyrektor w zależności od potrzeb ucznia? post został zmieniony: 11-04-2026 08:51:43 |
| izael | 12-04-2026 16:37:59 [#02] |
|---|
Liczba godzin powinna wynikać z WOPFU i IPET-u. Czasem to może być 5 godzin w tygodniu, a czasem 25.
W praktyce dyrektor może dać tylko tyle godzin, na ile ma środki - a to już zależy od OP.
|
| tusia1 | 16-04-2026 07:40:33 [#03] |
|---|
Nauczyciel współorganizujący, tak jak w 02, jest obecny na lekcjach zgodnie z IPET, ale wcale nie musi, on współorganizuje kształcenie zgodnie z potrzebami ucznia, zgodnie z
§ 7 ust. 6 rozporządzenia MEN z 9 sierpnia 2017 r. w sprawie warunków organizowania kształcenia, wychowania i opieki dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych, niedostosowanych społecznie i zagrożonych niedostosowaniem społecznym. Nauczyciele wspomagający:
- prowadzą wspólnie z innymi nauczycielami zajęcia edukacyjne oraz wspólnie z innymi nauczycielami, specjalistami i wychowawcami grup wychowawczych realizują zintegrowane działania i zajęcia określone w programie;
- prowadzą wspólnie z innymi nauczycielami, specjalistami i wychowawcami grup wychowawczych pracę wychowawczą z uczniami niepełnosprawnymi, niedostosowanymi społecznie oraz zagrożonymi niedostosowaniem społecznym;
- uczestniczą, w miarę potrzeb, w zajęciach edukacyjnych prowadzonych przez innych nauczycieli oraz w zintegrowanych działaniach i zajęciach, określonych w programie, realizowanych przez nauczycieli, specjalistów i wychowawców grup wychowawczych;
- udzielają pomocy nauczycielom prowadzącym zajęcia edukacyjne oraz nauczycielom, specjalistom i wychowawcom grup wychowawczych realizującym zintegrowane działania i zajęcia, określone w programie, w doborze form i metod pracy z uczniami niepełnosprawnymi, niedostosowanymi społecznie oraz zagrożonymi niedostosowaniem społecznym;
- prowadzą zajęcia, o których mowa w § 5 pkt 4 (tj. zajęcia rewalidacyjne, socjoterapeutyczne, resocjalizacyjne).
|
mała re | 29-07-2026 13:19:17 [#04] |
|---|
Uczeń, który posiadał orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego ze względu na niepełnosprawność ruchową w tym afazję, otrzymał w lipcu kolejne orzeczenie, które uchyla to poprzednie i wskazuje na potrzebę przydzielenia temu uczniowi nauczyciela współorganizującego kształcenie i określenie metod i form wsparcia dostosowanych do aktualnych potrzeb rozwojowych i edukacyjnych .
OP nie chce przyjąć wniosku od dyrektora z prośbą o przydzielenie godzin dla nauczyciela współorganizującego kształcenie, dopóki zespół nauczycieli i specjalistów nie opracuje IPETu. Twierdzi,, że mają oni czas do 30 września i dopiero od października przydzieli nie wiadomo ile tych godzin. Ja wnioskowałam o 20 godzin , bo uczeń jest w kl VIII.
OP jest zdziwiony, że do tej pory uczeń nie potrzebował nauczyciela współorganizującego, a teraz w kl VIII nagle potrzebuje. Ja nie chcę tłumaczyć rodziców ani poradni PiP czemu dopiero teraz te godziny mu przydzielili. Ale skoro jest taki zapis to nie mam prawa go kwestionować.
Uczeń ma orzeczenie od 4 lat, IPET ma 2 razy w roku aktualizowany w zależności od postępów, modyfikowany
Czy OP postępuje słusznie, nie chcą przyjąć wniosku, dopóki nie dostarczę im IPETu.
Teraz nauczyciele są na urlopach, mogę ich zobowiązać ewentualnie w ostatnim tygodniu sierpnia . A aneks do arkusza, też muszę zrobić w tym terminie. |
| AnJa | 29-07-2026 16:44:02 [#05] |
|---|
Stanowisko OP: racjonalne, Twoje argumenty: racjonalne
Koniem jest tu OP- więc się nie kop. Zrobicie IPET, wystąpisz do OP, dostaniesz zgodę - potrwa, ile potrwa.
Zrobienie Aneksu to ok. 2 tygodni- wydłużona procedura aneksowania do 30 września, mając zgodę OP przydzielibym przed oficjalnym zatwierdzeniem aneksu.
Obligu współorganizującego/pomocy przy takim orzeczeniu nie ma - wiec nie jest wykluczone, zę nie dostaniesz wcale- albo ze 2 godziny. Ja bym nie dał na ten przykład. |
| dwalcz | 04-08-2026 11:12:12 [#06] |
|---|
Chciałbym się upewnić, czy:
Nauczyciel - Wczesne Wspomaganie Rozwoju Dziecka (mgr), Edukacja Integracyjna i włączająca (podyplomowa), Pedagogika opiekuńczo-wychowawcza (lic)
ma kwalifikacje jako nauczyciel współorganizujący w klasie 1 (dziecko lekkie i autyzm)? |
| joljol | 04-08-2026 15:48:48 [#07] |
|---|
Ma | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|