Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Nauczanie indywidualne i brak nauczyciela
strony: [ 1 ]
Novice02-01-2026 11:34:53   [#01]

Dzień dobry,

przed świętami wpłynęło orzeczenie o nauczaniu zindywidualizowanym (tylko 1 przedmiot - matematyka, pozostałe przedmioty realizowane w sposób tradycyjny). Nauczyciele zatrudnieni w szkole mają już maksymalny przydział godzin, nie ma chętnych do realizacji z innych placówek. Na ogłoszenia dot. zatrudnienia nikt nie odpowiedział. W związku z brakiem przeciwskazań do chodzenia do szkoły forma zdalna odpada. Co zrobić w tej sytuacji? Sytuację prawną znam, ale realia są inne.

emes02-01-2026 18:56:40   [#02]

Wyrzucasz godziny tej matematyki na vacat i przydzielasz doraźnie zastępstwa "swoim" matematykom.

Novice02-01-2026 20:16:04   [#03]

Doraźne można przydzielać powyżej limitów tylko w przypadku zastępstwa. Na wakacie nie wolno. Nauczyciele nie chcą już dodatkowych lekcji.

Zbig6002-01-2026 21:01:44   [#04]

Za organizację nauczania odpowiada dyrektor, jak  nie masz nauczyciela, to jedynym wyjściem jest właśnie wskazanie vacatu i przydzielenie doraźnych zastępstw, z dopiskiem w aneksie o przydzieleniu ich na czas do pozyskania nauczyciela o odpowiednich kwalifikacjach.

Swoich nauczycieli "musisz odpowiednio zmotywować". Nic innego nie pozostaje, dziecko musi uczyć się matematyki... Pozdrawiam

emes03-01-2026 10:12:24   [#05]

Nasze KO rekomenduje takie rozwiązanie w przypadku braku nauczyciela.

rzewa06-01-2026 09:08:25   [#06]

nie ma czegoś takiego jak indywidualna matematyka -> nauczanie indywidualne (orzeczenie o NI) dotyczy wszystkich przedmiotów

natomiast jest coś takiego jak zindywidualizowana ścieżka kształcenia (nie orzeczenie a opinia), gdzie PPP może zalecać by w ten sposób wspierać kształcenia w zakresie niektórych przedmiotów, ale o tym ile godzin i dokładnie których przedmiotów decyduje szkoła (zespół) w ramach posiadanych środków

ale nieprawidłowym jest realizowanie całego przedmiotu tylko indywidualnie -> uczeń wszystkie przedmioty realizuje ze swoim oddziałem - ocenia go n-l, który naucza tego przedmiotu w danym oddziale

natomiast uczeń mający indywidualne wsparcie jest oceniany na bieżąco przez obu n-li (jeśli zajęcia indywidualne prowadzi inny n-l) a ocenę klasyfikacyjną ustala n-l przedmiotu w porozumieniu z n-lem mającym zajęcia indywidualne

Novice06-01-2026 17:07:35   [#07]

#rzewa

Przepraszam za brak precyzji, oczywiście chodzi o zindywidualizowaną ścieżkę nauczania. W moim przypadku zapis z PPP jednoznacznie wskazuje na realizację matematyki na zajęciach indywidualnych. Jak rozumiem, uczeń powinien chodzić na wszystkie lekcje z klasą i DODATKOWO na zajęcia zindywidualizowane (w zakresie wskazanym przez zespół, np. 2)?

#emes

KO nie powinno sugerować łamania prawa. Godziny doraźne może przyznawać tylko w przypadku nieobecności nauczyciela, nie w przypadku wakatu (art. 35 ust. 2a KN). Odrębną kwestią jest ewentualna kontrola i podważenie zasadności wypłaconych godzin w przypadku braku podstaw prawnych do ich przydzielenia. 

AnJa06-01-2026 18:18:45   [#08]

o ile kojarzę:
- uczeń realizuje z oddziałem róznicę godzin między tą  z ramówki a tą ze sciezki.

- kontrola (nie wiem jaka, domyślam się, ze z OP lub PIP) może ustalić rózne rzeczy i nakazać usunięcie naruszeń prawa - ale skutków dla nauczyciela, który przepracował x godzin na ścieżce ponad 1,5 etatu to nie spowoduje. Czy dla dyrektora (naruszenie dyscypliny finansów?) - nie wiem, ale wątpię.

Prawny niuans między godzinami, których nie realizuje sie z powodu czasowego braku nauczyciela a stałego braku nauczyciela oczywiście dostrzegam- ale z punktu widzenia interesu ucznia i koniecznosci realizacji zadań szkoły, w tym arkusza już mam problem. Tzn. nie mam problemu - dałbym jako doraźne w obu przypadkach.

Novice08-01-2026 19:52:24   [#09]

PPP uważa, że istnieje możliwość realizacji zajęć indywidualnie z uczniem, tylko 1 przedmiot (w moim przypadku matematyka) i nie jest to zindywidualizowana ścieżka edukacyjna. Uczeń uczęszcza tylko na zajęcia indywidualnie, nie jest obecny na zajęciach z matematyki z klasą.

W orzeczeniu o kształceniu specjalnym widnieje bowiem zapis: " w zależności od indywidualnych potrzeb rozwojowych i edukacyjnych oraz możliwości psychofizycznych ucznia wskazanych w orzeczeniu o potrzebie kształcenia specjalnego lub wynikających z wielospecjalistycznych ocen, o których mowa w ust. 4 lub 9 - wybrane zajęcia wychowania przedszkolnego lub zajęcia edukacyjne, które są realizowane indywidualnie z uczniem lub w grupie liczącej do 5 uczniów". Jest to zapis z ROZPORZĄDZENIA MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 9 sierpnia 2017 r. w sprawie warunków organizowania kształcenia, wychowania i opieki dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych, niedostosowanych społecznie i zagrożonych niedostosowaniem społecznym Na podstawie art. 127 ust. 19 pkt 2 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe (Dz. U. z 2020 r. poz. 910)

AnJa09-01-2026 11:10:08   [#10]

Nie mam wiekszych problemów (no, tak sądzę) z rozróżnianiem ścieżki od realizacji niektórych zajęc indywidualnie czy nawet  nauczaniem indywidualnym.

Mam za to problem ze zrozumieniem, o czym ten wątek - bo wychodzi mi, ze w kolejnych postach uzupełniane są  poprzednie z jednoczesnym zastrzeżeniem, ze w tych poprzednich pisano o czymś innym, niż teraz jest uzupełniane.

No, ale ja mam swoje lata- a deficyty rozumienia miałem i przed  osiągnięciem tych lat.

noe1909-01-2026 12:50:05   [#11]

#AnJa masz rację!

Pojęcia są mylone. Trzeba jasno pisać czy dziecko ma orzeczenie czy opinie, bo to warunkuje możliwość dostępnych rozwiązań, 

Skimir09-01-2026 12:53:36   [#12]

Trochę się zamieszało.

Zaczęło się od NI (Nauczania Indywidualnego) - tylko jednego przedmiotu. Co zostało wyjaśnione, że NI nie może obejmować tylko jednego przedmiotu. Ustalono, że wybrane zajęcia można realizować indywidualnie w ramach ZŚK, jednak później okazało się, że ów uczeń o którym mowa ma orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego. Skoro ma orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego to nie można realizować zajęć indywidualnych wg przepisów mówiących o ZŚK a należy się posłużyć przepisami o kształceniu niepełnosprawnych...

Taki młynek się zrobił.

Jednak inna rzecz mnie zaintrygowała. Wypowiedź Rzewy w #06. 

Skąd interpretacja, że nieprawidłowe jest realizowanie zajęć z danego przedmiotu tylko indywidualnie i skąd interpretacja, że ocenia go nauczyciel uczący określonych zajęć w klasie do której zapisany jest ten uczeń?

W rozporządzeniu o pp jest:

[...] zindywidualizowana ścieżka kształcenia, zwane dalej „zindywidualizowaną ścieżką”, są organizowane dla uczniów, którzy mogą uczęszczać do [...] szkoły, ale ze względu na trudności w funkcjonowaniu wynikające w szczególności ze stanu zdrowia nie mogą realizować wszystkich [...] zajęć edukacyjnych wspólnie z oddziałem [...] szkolnym i wymagają dostosowania organizacji i procesu nauczania do ich specjalnych potrzeb edukacyjnych.

Zatem skoro uczeń nie może realizować matematyki z oddziałem. Realizuje ją indywidualnie - z nauczycielem, prowadzącym te zajęcia właśnie z tym uczniem. Zatem to ten nauczyciel ocenia i klasyfikuje. Rozporządzenie nie wskazuje na częściową realizację zajęć z matematyki z klasą i indywidualnie. Fakt, jest dopisek: "wymagają dostosowania organizacji"...

Inna sprawa to praktyczne rozwiązanie. Uczeń ma np. 2 godziny ZŚK z j. polskiego, więc z przyczyn czysto organizacyjnych wchodzi na pozostałe zajęcia z oddziałem...

AnJa09-01-2026 16:07:51   [#13]

Może haczyk jest właśnie tutaj: "nie mogą realizować wszystkich [...] zajęć edukacyjnych wspólnie z oddziałem" ?

W znaczeniu, że nie może wszystkich-więc niektóre powinien jednak z oddziałem?

Jeśli jednak wszystkie realizuje poza oddziałem to dla mnie ocenia (ustala ocenę klasyfikacyjną) n-l uczący indywidualnie. Albo nauczyciele tak uczący- bo nie wykluczam i tego, ze tej matematyki indywidualnie uczy jednak np. 2 nauczycieli.

Co do czystości organizacyjnej to jest to o tyle skomplikowane, że moze wcale nie być łatwo tak ustalić plan zajęc, by zindywidualizowane z polskiego było w czasie polskiego oddziałowego.

Ponosi mnie wyobraźnia- czy może byc i tak, że np. na 5 lekcji w Va jest polski, który nasz indywidualista spędza w świetlicy, by na 7 lekcji (po zakończeniu zajęć odziałowych) mieć polski w ramach ścieżki?

W zasadzie to ja nie mam wyobraźni- więc jest to raczej realne;-)

Skimir09-01-2026 16:23:28   [#14]

Tak, nie może wszystkich - np. matematyki, fizyki, chemii - resztę ma z oddziałem.

Wg mnie definicja zajęć to właśnie matematyka, j. polski, historia - zgodnie "ramówkami", dodatkowo zajęcia rewalidacyjne i cała reszta innych.

Podobnie definicja "zajęć" jest stosowana np. przy nauczaniu indywidualnym - uczeń realizuje wszystkie obowiązkowe zajęcia edukacyjne. Nie wszystkie godziny tych zajęć.

Poradnie PP również z opiniach wskazują jakie zajęcia powinny odbywać się indywidualnie - np. matematyka, a nie np. o której porze dnia (bo np. uczeń od godziny 12:00 nie potrafi się skupić, realizuje inne zajęcia terapeutyczne (i nie może wtedy uczestniczyć w lekcjach w szkole).

A co do wyobraźni - mi też czasem ciężko sobie wyobrazić jak zorganizować uczniowi ZŚK z określonych zajęć, jednocześnie nie zabierając go z tych, które ma z oddziałem, jednocześnie mając do dyspozycji nauczyciela o określonej porze, jednocześnie nie wydłużając uczniowi czasu pobytu w szkole i robienia okienek na świetlicy... :-)

PS: Jeszcze trzeba sobie wyobrazić jak to dobrze zrobić gdy OPek mówi - "kasy nima", maksymalnie po jednej godzinie na przedmiot.

post został zmieniony: 09-01-2026 16:26:57

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]